Смањи
Аа
Повећај

Đedović: novi naftovodi za unapređenje sigurnosti snabdevanja

Đedović: novi naftovodi za unapređenje sigurnosti snabdevanja

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa v.d. direktorom javnog preduzeća "Transnafta"  Bogdanom Kuzmanovićem o planovima izgradnje novih naftovoda, kojima bi se unapredila sigurnost snabdevanja naftom i deverzifikovale transportne rute.

Ministarka je najpre podsetila da posle stupanja na snagu 8. paketa sankcija EU prema Ruskoj Federaciji Srbija neće  moći da uvozi rusku naftu kroz naftovod JANAF. Uprkos tome obezbeđen je nastavak sigurnog snabdevanja srpskog tržišta, naglasila je Đedović. "Obezbedili smo dovoljno nafte iz drugih izvora na svetskom tržištu i prilagodili se novonastaloj situaciji", rekla je ministarka.

Ona je navela  da se intenzivno razmišlja o izgradnji novog  naftovoda sa Mađarskom i priključenju na naftovod "Družba",  kojim bi Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja. Takođe, dodala je i da se razmatra i izgradnja interkonecija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koje bi dodatno unapredile sigurnost snabdevanja, ali i učinile Srbiju značajnom tranzitnom zemljom.

Novi naftovod do Mađarske mogao bi da se izgradi za dve godine, izjavio je v.d. direktora „Transnafta“ i istakao da  bi  gradnja bila olakšana s obzirom da bi se verovatno koristila trasa postojećeg gasovoda.