Смањи
Аа
Повећај

Đedović: sa direktorom EPS-a o započetim i novim ulaganjima

Đedović: sa direktorom EPS-a o započetim i novim ulaganjima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa v.d. direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miroslavom Tomaševićem o trenutnom stanju u tom preduzeću, statusu započetih i planovima realizacije novih ulaganja, koja će unaprediti proizvodnju električne energije i obezbediti sigurnost snabdevanja u uslovima energetske krize.

Ministarka Đedović je rekla da su nove investicije u EPS ključne kako bi se obezbedili novi kapaciteti  i umanjili troškovi proizvodnje i  poručila da će reforma energetskog sektora biti jedan od najvažnijih prioriteta  Ministarstva.

"Javna preduzeća moraju da se reformišu. Neophodno je definisati korake kako bi EPS ponovo poslovao na održiv način. U uslovima svetske energetske krize u nekim zemljama su cene električne energije i gasa porasle su četiri do pet puta.  U jednom trenutku moraćemo da razmotrimo povećanje cene električne energije, koja je i dalje jedna od najnižih u regionu i Evropi. U tom smislu, daćemo sve od sebe da cena bude prihvatljiva za naše građane i da sačuvamo konkurentnost naše privrede. Posebnu podršku i povoljnosti usmerićemo na energetski ugrožene kupce", rekla je ministarka. Sa druge strane, dodala je, neophodno je smanjiti troškove proizvodnje električne energije.  

EPS planira da u drugoj polovini 2023. godine na mrežu priključi novi blok B3 u Kostolcu, instalisane snage 350 megavata, rekao je Tomašević i naglasio da će novi blok dati veliki doprinos  energetskom sistemu. On je ministarku detaljno informisao o aktivnostima na povećanju efikasnosti otkopavanja uglja, odsumporavanja u TENT-u,  rekonstrukciji postojećih hidroelektrana i izgradnji novih kapaciteta iz obnovljivih izvora.