Смањи
Аа
Повећај

Đedović sa generalnim direktorom NIS-a: Obezbeđeno stabilno snabdevanje domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima

Đedović sa generalnim direktorom NIS-a: Obezbeđeno stabilno snabdevanje domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovala je danas sa generalnim direktorom „Naftne industrije Srbije” Kirilom Tjurdenjevim o snabdevanju domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima.

Đedović je poručila da je za resorno Ministarstvo i Vladu Republike Srbije najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.
“Posle 5. decembra, kad stupa na snagu osmi paket sankcija EU prema Ruskoj Federaciji, obezbeđeno je nesmetano dopremanje svih tipova nafte koje su dostupne na  slobodnom tržištu, čime će se zadržati sigurnost snabdevanja pančevačke rafinerije. Značajna količina nafte koju uvozimo nije sa teritorija zemalja pod sankcijama. Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima”, navela je Đedović.
Generalni direktor NIS-a čestitao je ministarki na imenovanju i naglasio da NIS, kao društveno odgovorna kompanija, u potpunosti razume  prioritete i nepredvidive okolnosti u kojima se naftna industrija nalazi u ovom trenutnu na svetskom nivou.
„Zahvaljujući pravovremenom planiranju NIS je obezbedio dovoljne količine nafte za pančevačku rafineriju i  posle 5. decembra. Rafinerija će nastaviti da radi maksimalnim kapacitetom, a nafte i naftnih derivata će biti dovoljno. U narednoj godini planiramo investicije u obnovljive izvore energije kao i nastavak naših društveno odgovornih projekata“, naglasio je Tjurdenjev.
Jedna od tema sastanka bila je i rad TE-TO Pančevo, snage oko 200 megavata, koja doprinosi stabilnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede kroz proizvodnju toplotne i električne energije uz visoki stepen iskorišćenja prirodnog gasa kao energenta.