Смањи
Аа
Повећај

Energetska sigurnost zajednički zadatak ministarstva i javnih preduzeća

Energetska sigurnost zajednički zadatak ministarstva i javnih preduzeća

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavici javnih preduzeća u oblasti energetike –   „Elektroprivredom Srbije“, „Elektromrežom Srbije“, „Elektrodistribucijom Srbije“, Javnim preduzećem za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, „Transnaftom“ AD Pančevo, „Transportgasom Srbije“ i „Srbijagasom“ o situaciji u kompanijama, planovima za naredni period i daljoj saradnji sa resornim ministarstvom.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa energentima na globalnom nivou ministarka Đedović je istakla da je važno sumirati situaciju u javnim preduzećima, napraviti planove za naredni period i preduprediti eventualne probleme. S obzirom na to da je danas počela grejna sezona, Đedović je ocenila da su obezbeđene dovoljne količine gasa i da je  prioritetni zadatak obezbeđivanje kontinuirane proizvodnje električne energije i pronalaženje načina za uštedu, na način da potrebe građana i privrede budu zadovoljene.  

„Naš zajednički zadatak je da učinimo sve kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi. Zato smo danas ovde da razgovaramo o strateškim projektima, aktivnostima i odgovornosti svih nas aktivnih učenika u energetskom sektoru", istakla je ministarka.

Predstavnici javnih preduzeća izvestili su ministarku Đedović o trenutnoj situaciji i novoj ministarki poželeli puno uspeha na  dužnosti.

U skladu sa početkom grejne sezone, prvi čovek „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da su sva skladišta gasa puna i da su te zalihe obezbeđene zahvaljujući merama koje je Vlada Srbije preduzela.

Prioritet Ministarstva i nove vlade je dalja neophodna reforma energetskog sektora, ali i investicioni planovi i nastavak kapitalnih projekata, ocenila je Đedović.

Ministarka rudarstva i energetike izrazila je uverenje da će buduća saradnja ministarstva i javnih preduzeća biti efikasna i da će zajedničkim radom uspeti da preduprede i prevaziđu sve eventualne izazove. Ona je najavila da će u narednom periodu obaviti i pojedinačne razgovore sa direktorima preduzeća, što će ubuduće biti praksa u radu  ministarstva.