Смањи
Аа
Повећај

Informacija o preporukama i merama štednje energije

Informacija o preporukama i merama štednje energije

Kako se trenutno svi nalazimo u globalnoj energetskoj krizi, a predstoji nam teška zima, u cilju uštede energije odnosno smanjenju potrebe uvoza električne energije,  Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je Preporuke za preduzimanje mera u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije za zimu 2022/2023.

Preporuke Ministarstva rudarstva i energetike su upravo samo to – PREPORUKE. Date preporuke nisu obavezujuće, i ne postoji sankcija ukoliko se ne poštuju, već su usmerene ka tome da se smanji bespotrebno rasipanje energije. Zato je  Ministarstvo rudarstva i energetike, apelovalo ka : jedinicama lokalne samouprave, ka svim ministartsvima i posebnim organizacijama, javnim preduzećima i društvima kapitala u Republici Srbiji i industriji, da naprave svoj plan štednje energije.

U datim preporukama štednje energije SU SVAKAKO izuzete sledeće ustanove: predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, imajući u vidu osetljivost kategorija lica koja u njima borave, posebno  najmlađih članova našeg društva.

Posebno, preporuke za domaćinstva ne treba da utiču  na komfor, bezbednost i nesmetano odvijanje svakodnevnog života građanki i građana Republike Srbije, pri čemu je štednja u domaćintvima praćena stimulacijom u vidu popusta na računima električne energije, ukoliko budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine. Bitno je da se napomene da smo se opredelili da nagradimo svako domaćinstvo čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Mere treba primeniti tamo gde je to moguće, i u meri u kojoj je to moguće, a da se nesmetano odvija  svakodnevni život građanki i građana Republike Srbije.

U tom smislu očekivali smo i očekujemo da svako odredi u svojoj lokalnoj samoupravi pravnom licu ili domaćinstvu koje od preporučenih mera mogu da  primene i sprovedu, i nijedna mera ne treba da se primenjuje ako je procena da će se njom ograničiti ili ugroziti bezbednost i normalan život građanki i građana Srbije. Shodno tome, radi se o odgovornosti i solidarnosti, a ne obavezi svih onih koji mogu da primene navedene mere.

Na kraju, Ministarstvo rudarstva i energetike apeluje i ističe da je važno da budemo solidarni i odgovorni u okolnostima svetske energetske krize, a kako bismo u najmanjoj mogućoj meri osetili njene posledice.