Смањи
Аа
Повећај

Lakićević: Štednja energije nacionalni prioritet

Lakićević: Štednja energije nacionalni prioritet

„Prioritet države je obezbeđivanje dovoljnih količina energije i energenata i u tom smislu su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike preduzeli adekvatne korake kako bismo spremno dočekali zimu. Trenutno velika sredstva trošimo na uvoz električne energije i Ministarstvo je juče objavilo preporuke za smanjenje potrošnje energije za domaćinstva, privredu, državnu upravu, lokalne samouprave i javna preduzeća. Veoma je značajno da racionalno koristimo energiju i nadamo se da će predložene mere postati obavezne kako bismo uštedeli 15 odsto ukupne potrošnje električne energije i smanjili uvoz, što je nacionalni prioritet“, izjavio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

On je podsetio da Ministarstvo već godinu i po dana sprovodi projekat unapređenja energetske efikasnosti i postavljanja solarnih panela u domaćinstvima i da su objavljene preporuke nastavak sprovođenja štednje energije.

„Ministarstvo rudarstva i energetike od početka prošle godine sprovodi projekat unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima kao rezultat usvajanja četiri nova zakona u energetici. Projektom se realizuju subvencije građanima u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, fasada, krovova, grejnih uređaja i postavljanje solarnih panela kojim se stvaraju značajne uštede u potrošnji energije. Od kada smo pokrenuli projekat, primećujemo da značajno raste svest građana o štednji energije. Do sada smo obezbedili subvencije za oko 25.000 domaćinstava. Građani veoma brzo primećuju benefite zbog toplijih domova i smanjenih računa za električnu i toplotnu energiju. Izmenama zakona, pored novih ulaganja u energetsku efikasnost i štednju energije, značajno je što smo omogućili građanima da postanu prozumeri, proizvođači i kupci električne energije, što je naročito važno u uslovima poremećaja u energetici na svetskom nivou kako bi bili energetski sigurniji. Energetska efikasnosti i novi kapaciteti OIE su značajan segment preporuka Ministarstva za smanjenje potrošnje energije“, rekao je on.

 

Lakićević je naglasio da je upućeno pismo javnim preduzećima da naprave planove štednje i smanjenja gubitaka, a JP EPS da uz račune za utrošenu energiju građanima dostavi mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i da EPS dostavi plan stimulisanja štednje kroz određene popuste za građane.

„Veoma je značajno da finansijski stimulišemo sve one koji ostvare manju potrošnju električne energije. Za razliku od mnogih evropskih država, mi ne želimo da kažnjavamo, već ćemo sve stimulisati da štede energiju. Nadam se da će predložene mere biti obavezne, pre svega za državne ustanove, lokalne samouprave i javna preduzeća kako bismo smanjili potrošnju“, rekao je Lakićević.

 

On je ponovio da se ne prave nikakvi planovi za restrikcije električne energije i nestašice energenata.