Смањи
Аа
Повећај

Macura: uštede energije u stambenim objektima ključne za povećanje energetske efikasnosti u srbiji

Macura: uštede energije u stambenim objektima ključne za povećanje energetske efikasnosti u srbiji

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Macura, rekao je da je povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata prioritet u oblasti energetske efikasnosti i da je država obezbedila sredstva da ove programe podrži i subvencijama za građane.

Macura je na panel diskusiji „Energetska efikasnost u stambenim zgradama – tehnički izazovi“ koji je juče održan u okviru Međunarodnih dana energetike i investicija u Novom Sadu istakao da postoji veliki potencijal da se poveća energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije u stambenim objektima, te da će prema svim planovima i koracima koje trenutno priprema Ministarstvo rudarstva i energetike, na čelu sa ministarkom Dubravkom Đedović, ova oblast biti visoko na agendi u narednom periodu.

Oblast energetske efikasnosti jedna od kritičnih tačaka za energetsku bezbednost zemlje, zajedno sa izgradnjom novih energetskih kapaciteta, a uštede energije su u ovom trenutku jedan od primarnih zadataka energetskog sistema, rekao je Macura. On je dodao da najveće uštede energije kad je reč o domaćinstvima mogu biti ostvarene upravo u stambenim objektima.

„Ministarstvo rudarstva i energetike će građanima Republike Srbije u narednoj godini staviti na raspolaganje više od 70 miliona evra za subvencije za mere energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima. U saradnji sa partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske Banke, u 2023. godini sprovodićemo projekat energetske sanacije stambenih objekata, gde ćemo obezbediti subvencije u iznosu do 50 odsto za objekte koji su priključeni na sisteme daljinskog grejanja. U toku je identifikacija mera koje će se realizovati u dvadesetak jedinica lokalnih samouprava u Srbiji i to je tek početak, jer će se građani sami uveriti da se zahvaljujući ostvarenim uštedama energije, investicije isplate u periodu od tri do pet godina“, kazao je Macura.