Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Apel svima da budu solidarni i da štede struju, toplane spremne za grejnu sezonu

Mihajlovićeva: Apel svima da budu solidarni i da štede struju, toplane spremne za grejnu sezonu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da se ne prave nikakvi planovi o restrikcijama struje, već da je osnovna tema o kojoj se razgovara kako da se smanji potrošnja energije kako bi država izdvajala manje novca za uvoz struje. Ona je gostujući na RTS-u istakla da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme i da neće biti pomeranja.

„Neće biti restrikcija, o tome nismo razgovarali i nismo pravili planove. Osnovna tema o kojoj razgovaramo je kako da uštedimo, da manje novca damo za uvoz struje. Od oktobra prošle godine do sada smo za uvoz struje i gasa dali blizu 2 milijarde evra, kada krene zima sigurno je da ćemo uvoziti i više od 15 ili 20 odsto od ukupne potrošnje, a prema današnjim cenama to su milijarde evra. Apel svima da pokušamo da uštedimo kako bismo manje novca dali za uvoz struje, a ne zato što ćemo tako da izbegnemo restrikcije. Predložili smo preporuke koje se odnose i na domaćinstva i na državnu upravu, lokalne samouprave, javna preduzeća, na sve državne institucije. Prema našim procenama moguće su uštede od 15 odsto. Do sada smo dobili planove uštede od 35 lokalnih samouprava, od nekih Ministarstava, od Uprave za zajedničke poslove… Dodatni popusti su za domaćinstva, jer ona čine 42 odsto u ukupnoj strukturi dnevne potrošnje i tu može najviše da se uštedi. Želimo da podstaknemo ljude da štede i zarade i to će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine. Predlog je da domaćinstva koja umanje potrošnju za više od 10 do 20 procenata dobiju 10 odsto popusta. Domaćinstva koja smanje potrošnju više od 20, pa do 30 procenata, dobiće 20 odsto popusta, a svi koji potroše 30 i više procenata manje, dobiće 30 odsto popusta“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je ponovila da osim poskupljenja struje koje je odobrila Agencija za energetiku Srbije od 6,5 odsto, nema najave drugih poskupljenja i istakla da neće biti ni pomeranja grejne sezone.

„Energetsku politiku vode Vlada i Ministarstvo. Beogradske elektrane jesu deo ukupnog energetskog bilansa, ali ne odlučuju o tome da li će i kada krenuti grejna sezona. Mogu da predlažu, ali o tome nismo razgovarali. U Srbiji 610 hiljada domaćinstava koristi daljinsko grejanje, od toga polovina u Beogradu i za nas je jako važno da sve funkcioniše bez problema kako se ne bi dogrevali. Beogradske elektrane imaju dovoljne količine gasa, kao i mazuta, ukoliko bude zatrebalo. Poruka i Beograđanima i svima u Srbiji jeste da činimo sve da obezbedimo dovoljno energije i energenata, ali je molba da pokažemo više solidarnosti i da pokušamo racionalnije da koristimo energiju“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na RTS-u.