Смањи
Аа
Повећај

Potpisani ugovori sa upravnicima zgrada u okviru projekta „Bolja energija“

Potpisani ugovori sa upravnicima zgrada u okviru projekta „Bolja energija“

U okviru USAID-ovog projekta “Bolja energija”, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i grada Valjeva danas su potpisani ugovori za realizaciju projekta sufinansiranja mera energetske sanacije sa upravnicima pet stambenih zajednica i izvođačima radova.

Početkom novembra su otpočele aktivnosti na realizaciji sufinansiranja mera energetske sanacije pet stambenih objekata u Valjevu. 

Sanacija stambenih zgrada predviđa postavku termoizolacije i zamenu ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama, a kako je navedeno na današnjem potpisivanju, u narednom periodu postoji mogućnost za realizacijom dodatnih mera energetske efikasnosti, čime bi ove zgrade postigle još veće uštede, a sve u cilju podrške građanima pri realizaciji mera energetske sanacije na stambenim zgradama. 

„Kroz Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji realizuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti kao organ Ministarstva rudarstva i energetike, odnosno kroz program dodele subvencija građanima, za godinu dana putem tri javna poziva obezbeđeno je da oko 20.000 domaćinstava dobije subvencije za mere energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.  U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa za oko 100.000 novih domaćinstava. Angažovanje, učešće i doprinos USAID-og projekta “Bolja energija”  je od suštinskog značaja, kako za sam program i lokalne samouprave, tako i za građane, najviše zbog podizanja svesti javnosti o značaju energetske efikasnosti u stambenom sektoru, kao i realizaciji projekta u gradu Valjevu u pogledu refinasiranja pet stambenih zajednica, gde su finansirani radovi u iznosu od 91.000 evra. U prvoj fazi ovog projekta zamenjena su ulazna vrata i prozori, urađena je termoizolacija zidova, što dovodi do uštede od čak 35%, te je projekcija  da će se daljim radovima doći do još većih ušteda“, naglasio je pomoćnik  ministra rudarstva i energetike Milan Macura.

Sanacija stambenih zgrada predviđa postavku termoizolacije i zamenu ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama, a kako je navedeno na današnjem potpisivanju, u narednom periodu postoji mogućnost za realizaciju dodatnih mera energetske efikasnosti, čime bi ove zgrade postigle još veće uštede.

12