Смањи
Аа
Повећај

Radionica o potencijalima malih modularnih reaktora i proceni tehnologija

Radionica o potencijalima malih modularnih reaktora i proceni tehnologija

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa ambasadom SAD u Srbiji i Stejt departmentom organizuje trodnevnu virtuelnu radionicu o malim modularnim reaktorima i proceni tehnologija za Srbiju sa ciljem da se predstave razvoj i perspektive, kao i njihova potencijalna primena u proizvodnji energije. 
 

Tokom tri dana, koliko će trajati prva virtuelna radionica, razgovaraće se o tehnologiji reaktora, prioritetima u snabdevanju energijom, metodologiji donošenja odluka, pitanjima u vezi sa bezbednošću, ekonomskom aspektu korišćenja nuklearne energije. Pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike Srbije učestvuju i predstavnici Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta, Komisije za nuklearnu regulaciju SAD, Nacionalne laboratorije u Ajdahu.

Predstavnici Ministarstva su na otvaranju radionice saopštili da u Srbiji još važi Zakon kojim se zabranjuje izgradnja nuklearnih elektrana, ali i da se kroz Integrisani nacionalni klimatski i energetski plan analiziraju scenarija koja uključuju i nuklearne elektrane od 2040. godine i predstavili dugoročne ciljeve koji se tiču dekarbonizacije energetskog sektora, odnosno smanjenje emisija gasova staklene bašte i povećanje učešća OIE u proizvodnje energije.