Смањи
Аа
Повећај

Radna grupa o sigurnosti snabdevanja o stanju u energetskom sistemu i pripremama za zimu

Radna grupa o sigurnosti snabdevanja o stanju u energetskom sistemu i pripremama za zimu

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, koja je održana danas, razmatrano je stanje u proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije, snabdevanju gasom, naftom i naftnim derivatima, kao i aktivnosti koje energetski subjekti preduzimaju radi pripreme za sledeću grejnu sezonu.

Predstavnici EPS-a izvestili su članove radne grupe o stanju u elektroenergetskom sistemu, u kojem se sigurnost snabdevanja obezbeđuje delom kroz uvoz električne energije. Na sednici su razmatrani proizvodnja u termoelektranama i hidroelektranama, izvođenje remonta na površinskim kopovima i u termoelektranama, stanje na deponijama uglja, kao i u nabavci i dopremi mazuta.

 

Predstavnici “Elektrodistribucije Srbije” istakli su da je stanje na distributivnoj mreži stabilno, kao i da su u toku radovi na održavanju koji bi trebalo da doprinesu boljoj pripremljenosti sistema za sledeću zimu.

 

U analiziranju stanja u snabdevanju gasom najviše pažnje posvećeno je pripremama za predstojeću grejnu sezonu i projekcijama “Srbijagasa” u vezi sa potrošnjom i snabdevanjem gasom tokom zime.

 

Razmatrana je i situacija u snabdevanju domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima, uključujući problematiku u vezi sa uvozom sirove nafte.

 

Na sastanku je istaknuto da je stabilno funkcionisanje EPS-a u predstojećoj grejnoj sezoni prioritet, s obzirom na najveći značaj koji to preduzeće ima za energetsku bezbednost zemlje.

 

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici AD „Elektromreže Srbije”, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, „Transportgasa“, „Srbija kargo“ a. d.