Смањи
Аа
Повећај

Sa kineskom kompanijom CRBC o mogućnostima saradnje u energetskom i rudarskom sektoru

Sa kineskom kompanijom CRBC o mogućnostima saradnje u energetskom i rudarskom sektoru

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike sastali su se danas sa delegacijom kineske kompanije „Čajna roud end bridž korporejšen“ (CRBC), koju je predvodio Jeng Dung, direktor CRBC Srbija, i sa njima razgovarali o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima u energetskom i rudarskom sektoru.

Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, istakao je odličnu saradnju prethodnih godina sa ovom kompanijom na infrastrukturnim projektima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i izrazio uverenje da ta saradnja može biti uspešna i u energetskom i rudarskom sektoru.

 

„Ministarstvo je u potpunosti unapredilo zakonsku regulativu u oblasti obnovljivih izvora energije, po prvi put omogućena je proizvodnja električne energije iz solara i postoji veliki potencijal u solarnoj energiji u Srbiji. Posebno bismo istakli mogućnosti konstruisanja solarnih elektrana na krovovima skladišta, industrijskih i sportskih hala, izgradnju solarnih elektrana na tlu u devastiranim područjima, kao i plutajuće solare na jezerima. Kada je reč o ležištu uglja Kovin, ono raspolaže sa 200 miliona tona i mogućnosti eksploatacije su velike“, rekao je Lakićević.

 

Jeng Dung je rekao da kompanija CRBC posluje u Srbiji 12 godina, pre svega na infrastrukturnim projektima, od kojih su trenutno aktuelni igradnja auto-puta od Preljine do Požege, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora, te da su zainteresovani i za ulaganja u energetiku.

„NR Kina ima razvijene projekte i u tradicionalnoj energetici i u novim energijama. Upoznati smo sa vašim planom investicija do 2025. godine i verujemo da je to dobra prilika da zajedno radimo na projektima. Zainteresovani smo za dugoročne projekte, posebno u obnovljivim izvorima energije, upotrebi energije vetra i sunca, kao i u eksploataciji uglja“, poručio je Dung.

 

Na sastanku je bilo reči o o mogućnostima potpisivanja memoranduma o razumevanju između MRE i kompanije CRBC u energetskom i rudarskom sektoru.