Смањи
Аа
Повећај

Sastanak sa delegacijom međunarodnog monetarnog fonda

Sastanak sa delegacijom međunarodnog monetarnog fonda

Reforma energetskog sektora važna je za dalje očuvanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef misije Jan Kes Martejn.

Na sastanku  je bilo reči o usvajanju strateških dokumenata u energetskom sektoru, novim investicijama  u energetske kapacitete i reformi javnih preduzeća.
„U postupku smo izrade strateških dokumenata u energetici, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Srategije razvoja energetike, u okviru kojih se razmatraju različiti scenariji energetske tranzicije i ciljevi u oblasti efikasnosti obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte. Nadama se da ćemo do kraja godine usvojiti ova dva važna dokumenta, rekla je ministarka.
U ovom momentu neophodno je završiti započete projekte, ali i definisati nove kako bi se obezbedile sve potrebe Srbije za energijom i energentima u narednim godinama, dodala je Đedović.
„Neophodno je da završimo izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom i novu interkonekciju sa Severnom Makedonijom, da započnemo izgradnju novih energetskih objekata, hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3, novih naftovoda i gasnih skladišta. Prioritet nove Vladu je ulaganje  u energetski sektor, kako bi se omogućilo stabilno snabdevanje građana i privrede“, naglasila je ministarka.