Смањи
Аа
Повећај

Priprema konačnog teksta Mape puta za podršku energetici u Republici Srbiji

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je u toku priprema konačnog teksta Mape puta za podršku energetici u Republici Srbiji, čiji proces izrade možete pratiti na portalu „E-konsultacije“ (https://ekonsultacije.gov.rs).

Naime, u cilju obezbeđivanja sektorske budžetske podrške Evropske unije Republici Srbiji, a kao deo paketa Ugovora za podršku državama i izgradnji kapaciteta otpornosti, usaglašavanje teksta Mape puta za podršku energetici (“Roadmap for the Energy Support”, u daljem tekstu: Mapa puta) sa svim zainteresovanim stranama, predstavlja izuzetno značajan proces za dalji razvoj energetske stabilnosti u Republici Srbiji.

Mapa puta će se fokusirati na neposredne potrebe da se izbegne energetsko siromaštvo među ugroženim domaćinstvima, podržati mala i srednja preduzeća u obezbeđivanja kontituiteta poslovanja, i nastaviti putem ka tranziciji čiste energije, uključujući diversifikaciju izvora energije. Mapa puta se razvija u saradnji sa Evropskom komisijom i trebalo bi da učvrsti trenutni odgovor na opštu energetsku krizu.

Mapa puta sadrži trenutne, kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere koje su potrebne da bi se obezbedilo da Republika Srbija može da poveća svoju energetsku bezbednost i efikasnost, imajući u vidu i obaveze koje proističu iz normativnih okvira Evropske unije i Energetske zajednice.

Radi izrade što kvalitetnijeg akta, Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi konsultacije u cilju pripreme konačnog teksta Mape puta za podršku energetici u Republici Srbiji.

S tim u vezi, na internet stranici, https://ekonsultacije.gov.rs/topicOfDiscussionPage/102/1  nalazi se predmetni dokument i ovim putem vas pozivamo da svojim komentarima date doprinos u procesu konsultacija.

Najljubaznije molimo da vaše eventualne komentare dostavite do četvrtka, 15. 12. 2022. godine.

Zahvaljujemo unapred.

S poštovanjem,

Tanja Stojanović
Šef Odseka za planiranje i programiranje projekata

MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE
REPUBLIKE SRBIJE