Смањи
Аа
Повећај

Prof. dr Zorana Mihajlović

Зорана Михајловић

Prof. dr Zorana Z. Mihajlović rođena je 1970. godine u Tuzli. Diplomirala je 1993. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa temom iz oblasti energetike, energetske bezbednosti i privrednog razvoja. Magistrirala je na istom fakultetu 1998. godine sa tezom "Mogućnosti i ograničenja razvoja energetike Srbije i odabranih evropskih zemalja”, a zatim i doktorirala 2001. godine, takođe na temi međuzavisnosti privrednog razvoja i energetske bezbednosti. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu bila je u zvanju naučnog saradnika. Zvanje vanrednog profesora i prorektora za nauku na Univerzitetu „Džon Nezbit“ stekla je oktobra 2011. godine, a 2016. imenovana je za redovnog profesora na ovom univerzitetu.

 

Profesionalnu karijeru započela je u Prvoj ekonomskoj školi (1993-1995), a nastavila u „Elektroprivredi Srbije – Elektroistoku“ (1995-2006). Od 2004. do 2006. godine bila je savetnica potpredsednika Vlade Republike Srbije za energetiku Miroljuba Labusa, a u tom periodu (2004-2005) bila je i članica Upravnog odbora „Elektroprivrede Srbije“ (EPS). Od 2006. do 2010. bila je zaposlena na Aerodromu „Nikola Tesla“ kao savetnica generalnog direktora za energetsku efikasnost, a od 2010. do 2012. bila je savetnica za energetiku premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Od 2012. do 2014. godine bila je guvernerka Srbije u EBRD.

 

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima srpskog energetskog sektora. Završila je specijalistički kurs savremene antikorupcijske metodologije, za šta poseduje sertifikat Kanadske međunarodne razvojne agencije (CIDA).

 

Predsednica je Saveta SNS-a za energetiku i rudarstvo od 2009. godine, potpredsednica stranke od 2012, a od sredine 2016. članica Predsedništva SNS-a.

 

Za ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine imenovana je 2012. godine, a od 2014. do 2020. bila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Za vreme njenog mandata u Ministarstvu završena je u potpunosti izgradnja drumskog Koridora 10, izgrađeno je oko 330 km auto-puteva, obnovljeno više od 550 km pruga i dodatno razvijena mreža aerodroma, koja danas obuhvata tri međunarodna aerodroma, a vrednost svih projekata u portfoliju Ministarstva iznosila je 16 milijardi evra. Kao rezultat sprovedenih reformi u periodu u kojem je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke napredovala sa 186. na 9. mesto u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

 

Od oktobra 2020. godine je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike. U mandatu ovog ministarstva pokrenut je proces zelene energetske tranzicije u energetici i rudarstvu i usvojen novi zakonodavni okvir u ovoj oblasti, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je, između ostalog, prvi put uveden institut kupca-proizvođača električne energije i prepoznat zeleni vodonik kao OIE, kao i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije. Takođe je pokrenut Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kojim su domaćinstva podržana subvencijama države i lokalne samouprave da zamene stolariju, unaprede izolaciju, zamene kotlove ili postave solarne panele, čime građani postaju aktivni učesnici energetske tranzicije. U prvoj godini, oko 25.000 domaćinstava je obuhvaćeno ovim programom. 

 

Na čelu je Koordinacionog tela Vlade RS za rodnu ravnopravnost od njegovog formiranja 2014. godine, a imenovana je i za izaslanicu Vlade RS za pitanja seksualnog nasilja u konfliktima. Članica je Saveta Vlade RS za suzbijanje nasilja u porodici i kopredsednica Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova. Na čelu je Posebne radne grupe Vlade RS za izradu teksta Predloga nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2021-2023, sa Predlogom akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2021-2025. Od 2018. do 2020. bila je članica Savetodavnog odbora Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj, koji razmatra napredak u oblasti rodne ravnopravnosti na globalnom nivou.

 

Predsedava Zajedničkom grupom za unapređenje uslova poslovanja i privlačenja novih investicija u Republici Srbiji i zamenica je predsednika Radne grupe za sprovođenje preporuka iz “Bele knjige” Saveta stranih investitora.

 

Predsednica je Upravnog odbora i radnih grupa za praćenje realizacije projekta i za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, u okviru  projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje”, IPA 2017. Na čelu je Saveta Vlade RS za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine i Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva. Predsedava i radnom grupom za praćenje aktivnosti na realizaciji Projekta izgradnje objekta energetske efikasnosti na Vojnomedicinskoj akademiji.

 

Kao potpredsednica Vlade, bila je zadužena za koordinaciju rada državnih organa i nevladinog sektora u vezi sa unapređenjem položaja Roma u ime Vlade RS od 2015. godine, a od 2017. do 2021. bila je na čelu Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji (2016-2025).

 

Predsednica je Koordinacionog tela za podršku praćenja realizacije projekata, ulaganja u rekonstrukciju i/ili izgradnju kliničkih zdravstvenih centara.

 

Dva puta je birana za ”reformatora godine” u izboru Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razoj (NALED). Prvi put nagradu je dobila 2014. godine za sveobuhvatne reforme u izdavanju građevinskih dozvola, a drugi put nagrada ”Reformator 2016. godine” dodeljena joj je za decenijske reforme u ovoj oblasti.

Dobitnica je međunarodne nagrade „Ličnost godine i najministar za 2018. godinu”, koja se dodeljuje najuspešnijim ličnostima u regionu.

 

Članica je Upravnog odbora Fonda za razvoj. Osnivač je NVO Ženska vlada, članica je Evropskog pokreta u Srbiji i organizacije East West Bridge i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. Pokretač je inicijative “Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima”, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om. Krajem 2019, izabrana je za članicu Saveta poslodavaca Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U avgustu 2021. izabrana je za predsednicu Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, koji je deo Svetskog naftnog saveza.

 

Majka je jednog deteta.

 

Govori engleski jezik.