Михајловићева са Брантнер и Сарацином: Немачка важан партнер у енергетској транзицији, заједнички план за развој ОИЕ

Михајловићева са Брантнер и Сарацином: Немачка важан партнер у енергетској транзицији, заједнички план за развој ОИЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са Франциском Брантнер, парламентарном државном секретарком у Савезном министарству за економију и заштиту климе СР Немачке и Мануелом Сарацином, специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан о сарадњи две државе у процесу енергетске транзиције, заједничким пројектима и плановима за развој енергетског сектора Србије.

Они су разговарали у Београду током конференције „Дијалог о зеленој енергетској транзицији“, на којој је Михајловићева говорила.

Михајловићева је током састанка којем је присуствовала и амбасадорка Немачке у Републици Србији, Анке Конрад, рекла да је Србија донела потпуно нов законодавни оквир и први пут Закон о коришћењу ОИЕ, који је основа за нове инвестиције, што је најважнији стуб енергетске политике.

„Управо је криза показала да схватимо колико је важно да користимо енергију сунца и ветра, да говоримо о водонику, складиштима енергије, јер је то једини пут да будемо енергетски стабилни и да не зависимо ни од кога у будућности, енергетска независност је и енергетска безбедности, а то је питање националне безбедности. Наше партнерство траје 71 годину, а када говоримо о сарадњи и инвестицијама у енергетици, она постоји већ две деценије. Само пројекти са КфW банком вредни су више од 1,4 милијарди евра. Заједно радимо на свему што се тиче зелене економије и енергетике, а изазовна времена са којима се суочавамо показују да је данас више него икад важно да будемо енергетски стабилни и сигурни и колико су ОИЕ значајни за енергетску безбедност, без обзира на све проблеме са којима се суочавамо и нечије жеље да да не направимо промене“, изјавила је потпредседница Владе после састанка.

Она је рекла да је Министарство започело пројекте унапређења енергетске ефикасности захваљујући Закону о енергетској ефикасности и рационалном коришћењу енергије.

„Наставићемо да радимо заједно и разговарали смо о томе како да убрзамо напуштање прљавих, фосилних извора и уједно убрзамо повећање ОИЕ. Да изађемо из угља, а истовремено имамо већи број капацитета за производњу енергије из обновљивих извора. За нас је важно што ћемо заједно радити на томе и што имамо подршку и немачке владе и привреде“, рекла је Михајловићева.

„Имали смо одличан састанак и драго ми је да делимо исте циљеве када говоримо о енергетској транзицији и зеленој агенди и радићемо заједно на томе да повећамо број радних места управо у овој области. Важно је убрзати развој и број капацитета који користе ОИЕ, због тога што је то важан фактор за нашу привреду и немачке инвестиције. Све наше компаније траже сигурност када желе да инвестирају. Потребно им је довољно енергије, посебно из обновљивих извора, јер свака компанија има свој план декарбонизације“, рекла је Франциска Брантнер, парламентарна државна секретарка у Савезном министарству за економију и заштиту климе СР Немачке.