- Интегрисани национални енергетски и климатски план републике Србије за период до 2030. са визијом до 2050. године

13.6.2023.

ШТА ЈЕ ИНТЕГРИСАНИ НАЦИОНАЛНИ ЕНЕРГЕТСКИ И КЛИМАТСКИ ПЛАН (ИНЕКП)?

 

У циљу спровођења политике климатске неутралности и декаборнизације до 2050. године као и трасирања пута ка енергетској транзицији, Република Србија је ратификовала и потписала низ међународних аката. Ратификацијом Споразума из Париза у оквиру Уједињених нација о климатским променама (УНФЦЦ) из 2015. године Србија је преузела обавезу смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште и прихватила потребу спровођења мера и активности које воде адаптацији на измењене климатске услове, док је потписивањем Уговора о Енергетској заједници и Софијске декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, преузела обавезе израде Интегрисаног националног и климатског плана.
Интегрисани национални енергетски и климатски план (ИНЕКП) је кључни стратешки документ који у погледу обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште дефинише циљеве за 2030. годину и предвиђа веома конкретне политике и мере и политике за њихово достизање.
Садржај ИНЕКП  је прописан Уредбом (ЕУ) 2018/1999. Сагласно овој Уредби, ИНЕКП има два Одељка А и Б. Одељак А дефинише националне циљеве, политике и мере. Одељак Б садржи аналитичку основу  односно опис референтног и напредних сценарија и њихових резултата. ИНЕКП садржи приказ постојећег стања кључних политика и одговарајућих мера за сагледавање пет димензија Уредбе (ЕУ) 2018/1999 описује пет димензија : 1) декарбонизација (емисије гасова са ефектом стаклене баште и обновљива енергија), 2) енергетска ефикасност, 3) енергетска сигурност, 4) унутрашње енергетско тржиште и 5) истраживање, иновације и конкурентност.
Енергетска заједница је 2018. године усвојила Препоруке о припреми и развоју интегрисаних националних  енергетских и климатских планова (Recommendation of the Ministerial Council of the Energy Community (2018/1/MC-EnC) и Упутство за израду интегрисаних енергетских и климатских планова (POLICY GUIDELINES by the Energy Community Secretariat on the development of National Energy and Climate Plans under Recommendation 2018/01/MC-EnC).
Анексом I Уговора о Енергетској заједници прописана је Регулатива ЕУ 2018/1999 као acquis communautaire о енергетици. Ова регулатива прописује обавезу израде Интегрисаног националног енергетског и климатског плана. Одлуком Министарског савета D/2021/14/MC-EnC усвојена је адаптирана регулатива 2018/1999 којом се прописује обавеза израде Интегрисаног националног енергетског и климатског плана за све Уговорне стране.

 

ПРОЦЕС ИЗРАДЕ ИНЕКП У СРБИЈИ

 

У складу са наведеном Одлуком, Република Србија је у обавези да изради и усвоји Интегрисани национални енергетски и климатски план за период од 2021. до 2030. године укључујући перспективу до 2050. године, како би се осигурала доследност са дугорочним релевантним циљевима политике на нивоу Европске уније, УНФЦЦ и Енергетске заједнице.
У априлу 2021. године донет је сет закона из области енергетике и рударства, међу којима је, поред нових закона – Закона о коришћењу обновљивих извора енергије,  Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, Закон о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, и Закон о енергетици у коме је прописана обавеза израде ИНЕКП, као и праћење и извештавање о његовој реализацији.  
С тим у вези, у члану 8а став 1. Закона о енергетици прописано је да у складу са преузетим обавезама које проистичу из међународног уговора, министарство надлежно за послове енергетике припрема ИНКЕП у сарадњи са другим релевантним министарствима.
У априлу 2022. године усвојен је Правилник о ближем садржају и смерницама за одређивање националних циљева интегрисаног националног енергетског и климатског плана, начину његове израде и извештавању о његовој реализацији.
Министарство рударства и енергетике, од фебруара 2021. године ради на изради ИНКЕП-а у оквиру пројекта „Даљи развој капацитета енергетског планирања“, који је финансиран у целости из средстава ИПА фонда Европске уније. Пројекат спроводи конзорцијум из Грчке који предводи компанија LDK Consultants SA у сарадњи са Centre for Renewable Energy Sources and Savings (CRES).
У циљу надзора и праћења реализације овог пројекта у складу са Пројектним задатком, формиране су две мултисекторске Радне групе у које је поред представника Министарства рударства и енергетике укључен велики број релевантних министарстава и институција, јавних и приватних предузећа, организација цивилног друштва, док активности прате и представници Енергетске заједнице, Европске комисије, Делегације ЕУ у РС, ЕБРД и Јапанске пословне Алијансе.
Основне информације о пројекту у оквиру ког је предвиђена израда ИНКЕП-а, објављене су на порталу ЕУзаТЕБЕ: Dalji razvoj kapaciteta za planiranje u energetici (euzatebe.rs).
Информација о почетку процеса израде Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије за период до 2030. године са визијом до 2050. године  је објављена на сајту Министарства рударства и енергетике 20. априла 2021. године, након одржавања Почетног састанка и Првог састанка Управног одбора пројекта, којом је јавност обавештена и да је пројектом, између осталог, предвиђено спровођење јавних консултација и консултација са Енергетском заједницом, израда и усвајање Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину и усвајање ИНКЕП-а од стране Владе Србије.
У периоду од априла до јула 2021. обављено је прикупљање великог броја података у формату улазних података за алате за енергетско моделирање.
За анализу сценарија коришћени су следећи софтверски алати:
-    Систем енергетског моделирања Србије (SEMS-Serbian Energy Modelling System) - развијен је коришћењем оквира за моделирање TIMES развијен у оквиру ETSAP програма техничке сарадње при Међународној агенцији за енергетику (IEA). Овај модел се користи у више од 60 земаља и 200 институција које потврђују успех методологије и приступа и релевантне увиде стечене применом система.
- Алат за макроекономску анализу MANAGE који осигурава интерактивну везу између предвиђања развоја енергетског сектора и развоја економије и других индустрија
- ANTARES - Алат за велик продор ОИЕ на тржиште (алат ОИЕ) служи за прецизнију анализу развоја електроенергетског система за сценарије брзог повећања производње електричне енергије из ОИЕ.
Дана 8. фебруара 2022. године процес израде ИНКЕП-а је представљен пред Парламентарним форумом за енергетску политику Србије.

 

РАНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ O РАДНИМ СЦЕНАРИЈИМА У ПРОЦЕСУ ИЗРАДЕ ИНКЕП-а  

 

У периоду од 9. августа 2022. до 5. септембра 2022. године Министарство рударства и енергетике je спровело ране јавне консултације током којих је заинтересована јавност била позвана да упути своје коментаре, питања и сугестије на објављена радна сценарија која су израђена за потребе припреме ИНЕКП-а. Предмет раних јавних консултација су били: Сценарио 1, Сценарио 2, Сценарио 3 и Сценарио S, уз напомену да се на Сценарио 6 (Fit for 55) нису достављали коментари и питања јер је урађен искључиво ради увида шта би било кад би циљеви Републике Србије били једнаки циљевима ЕУ.
Више информација о раним консултацијама заједно са пратећом документацијом се могу наћи на страници: https://mre.gov.rs/dokumenta/ostalo/konsultacije-o-radnim-scenarijima-u-procesu-izrade-integrisanog-plana-za-energetiku-i-klimu

 

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ И ЈАВНА РАСПРАВА НА ПРЕДЛОГ УРЕДБЕ О УТВРЂИВАЊУ ИНКЕП-а И НА ИЗВЕШТАЈ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА ИНЕКП-а НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

 

Министарство рударства и енергетике је у оквиру спровођења процеса јавних консултација 13. јуна 2023. године упутило позив стручној јавности и другим заинтересованим лицима да доставе своје коментаре и сугестије на Предлог Уредбе о утврђивању Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије за период до 2030. године укључујући перспективу до 2050. године. Позив је заједно са Предлогом Уредбе о утврђивању ИНЕКП-а на српском и енглеском,  пратећом документацијом и извештајем о спроведеним јавним консултацијама објављен на страници министарства: https://www.mre.gov.rs/tekst/sr/1094/-javne-konsultacije-i-javna-rasprava-na-predlog-uredbe-o-utvrdjivanju-inekp-a.php и на порталу еКонсултације: https://ekonsultacije.gov.rs/topicOfDiscussionPage/61/1. Позив је био отворен до 28. јула 2023. године.

Паралелно са овим јавним консултацијама, у периоду од 22. јуна 2023. до 5. августа 2023. спроведене су јавне консултације на Извештај о стратешкој процени утицаја ИНЕКП-а на животну средину. Позив за учешће у овим јавним консултацијама, заједно са наведеним Извештајем на српском и енглеском и пратећом документацијом објављен je на страници министарства: https://ekonsultacije.gov.rs/topicOfDiscussionPage/61/1https://www.mre.gov.rs/tekst/sr/1069/-javne-konsultacije-i-javna-rasprava-na-izvestaj-o-strateskoj-proceni-uticaja-inekp-a.php  као и на порталу еКонсултације: https://ekonsultacije.gov.rs/topicOfDiscussionPage/61/1.

Јавне расправе на оба документа су одржане 11. јула 2023. године у Београду, 12. јула 2023. године у Новом Саду и 14. јула 2023. године у Нишу.  

У процецу јавних консултација прикупљено је укупно 549 коментара, као и 31 препорука Енергетске заједнице, и значајан број пристиглих коментара и препорука су постали део Нацрта ИНЕКП-а.

На састанку одржаном 21. децембра 2023. године Радна група за праћење реализације пројекта „Даљи развој капацитета за енергетско планирање“ ИПА 2017 је усвојила Нацрт ИНЕКП-а заједно са Нацртом Извештаја о стратешкој процени утицаја ИНЕКП-а на животну средину.