Министарство рударства и енергетике, припрема Стратегију развоја енергетике Републике Србије и Интегрисани енергетски климатски план у којима ће први пут водоник бити препознат од стране најважнијих стратешких докумената у енергетици, рекао је Раде Мрдак,  саветник министарке рудаства и енергетике за обновљиве изворе енергије на отварању међународне конференције "Водоник-енергент будућности".

"Закон о коришћењу обновљивих извора енергије је већ предвидео основ за увођење првих подстицаја за коришћење обновљивог водоника, а верујемо да ћемо се ускоро појавити и са првим предлогом уредбе о подстицајима за водоник. Ово су мали, али значајни кораци који треба да створе услове за интензивнији развој сектора водоника у Србији. Наш фокус у наредном периоду биће да осмислимо систем подстицаја и покренемо тржиште водоника у Србији, али и размотримо могућност успостављања регионалне сарадње у овој области",  нагласио је Мрдак.

Он је подсетио да је  Влада Србије закључила Меморандум о разумевању са кинеском компанијом Фенглинг у циљу реализације пројекта изградње постројења за производњу водоника из соларних електрана и ветроелектрана капацитета до 30.000 тона водоника годишње, за потребе декарбонизације највеће рударске компаније у Србији - Србија Зи Ђин Kопер, али и за потребе тржишта у Србији и шире.